Windmolens in Beervelde

Jean Marie
0 reactie(s)

Eind april begon men met de bouw van 2 windmolens in de Kleine Heidestraat vlakbij de E17 in Beervelde. Dit project is van Electrabel. De producent is op het vlak van groene energieproductie de belangrijkste speler met 23 windmolenparken, 83 operationele windturbines, 3 biomassacentrales, 10 waterkrachtcentrales en zonnepaneleninstallaties.

Electrabel produceerde in 2012 groene stroom equivalent aan het verbruik van 625.000 huishoudens. Het hernieuwbare productiepark heeft een capaciteit van 500 MW, waarvan 155 MW windenergie.

In dit parkje in de buurt van de E17 komen 3 windmolens die in juni wellicht definitief in gebruik zullen genomen worden. Elke turbine heeft een vermogen van ongeveer 2 MW en kan ongeveer 4.200 gezinnen van stroom voorzien. De CO2 besparing bedraagt meer dan 6.800 ton.

Tussen aanvraag en vergunning verliep meer dan 2 jaar. De aanvraag gebeurde reeds in januari 2009 en de vergunning kwam er in april 2011. Anderhalf jaar later startten de werken en Lochristinaar was erbij.

Het is een knap  staaltje van kunde en deskundigheid om zo’n gigantische turbines op te bouwen.

Electrabel wenst de buurtbewoners de kans geven om eigenaar te worden van een ‘eigen’ windturbine. De coöperatieve ‘CoGreen’ is de motor.

Deze coöperatieve zal ook in Lochristi binnenkort de mensen de kans geven hierin te participeren.