Wordt Darius Van de Velde cultuurlaureaat 2023?

Op 16 september worden de cultuurlaureaten bekendgemaakt. U kan sinds vorige week stemmen voor de publieksprijs. We stellen alle 11 genomineerden voor en vandaag is het de beurt aan Darius Van de Velde.

Verkiezing cultuurlaureaat

Midden september, bij de start van het nieuwe culturele seizoen, worden de nieuwe cultuurlaureaten bekendgemaakt. Dit jaar worden er 4 prijzen uitgereikt: de carrièreprijs, de juryprijs, de publieksprijs en – voor het eerst – de jong talentprijs. Die nieuwe talentprijs verklaart ook de erg jonge, ietwat eigenzinnige selectie van genomineerden. De gemiddelde leeftijd van de 11 kandidaten is… net 30 jaar! 

De carrièreprijs, jong talentprijs en de juryprijs worden gekozen door de werkgroep en het dagelijks bestuur van de cultuurraad, aangevuld met een jurylid. De publieksprijs wordt – uiteraard gekozen door het publiek. Stemmen kan vanaf vandaag (hier klikken) en daarom stellen we u vanaf nu de genomineerden voor. De derde in het rijtje is de jongste van het gezelschap, de 19-jarige Darius Van de Velde.

Darius Van de Velde

Zodra hij oud genoeg was, werd Darius ingeschreven aan de muziekacademie in Sint-Amandsberg. Aanvankelijk ging hij eerder omdat hij moest, maar uiteindelijk werd daar de basis gelegd om verder te gaan met muziek. Darius volgde er notenleer en gitaar. Een tiental jaren terug verhuisde het gezin Van de Velde van Sint-Amandsberg naar Lochristi. Hier volgde Darius dan zang, piano en gitaar in de muziekschool. Muziek werd pas echt een passie toen hij in 2019 – met dank aan Simon Neyt van de muziekschool – mocht optreden tijdens “Lochristi zingt… buiten”. In ons verslag over dat gezinsfestival schreven we toen “Darius bracht ook een 2-tal liedjes. Het was de eerste keer dat hij op een podium stond. Duidelijk een beetje zenuwachtig, maar een erg mooie stem. Veelbelovend.” En die voorspelling is helemaal uitgekomen. Darius kan ondertussen niet alleen terugblikken op een aantal zeer geslaagde optredens, o.m. tijdens de Kerstmarkt van Lochristi en op Lodejardin, maar hij schreef ook al een aantal eigen nummers onder de naam Darius_.


 

“Talk to me”, ook op Ambrosiana

Ik ben vooral trots op “Talk to me” dat op 4 augustus 2023 uitkwam. Het is het eerste nummer in mijn eigen stijl. Momenteel werk ik ook aan een aantal nieuwe nummers. Binnen enkele maanden zal er een volledige EP met 6 eigen nummers van mij op alle digitale streamingplatforms uitkomen. Ook het eerste optreden – tijdens een bedrijfsfeest – waarbij ik alles zelf deed qua zang en begeleiding is een moment waar ik zeer trots op ben. Zo’n optredens zal ik alleszins nog veel vaker geven.” Dat deed Darius op 4 augustus, in Lodejardin. En ook zaterdag, tijdens Ambrosiana, treedt Darius op en brengt er o.m. zijn nieuwe song(s) en ook poëzie. Om 20 uur op het podium achter de kerk. 

Darius_  en Poetrius_

Maar Darius beperkt zich niet tot muziek, hij schrijft ook gedichten. “Dat is voor mij een uitlaatklep om allerlei gedachten in kwijt te kunnen. Bovendien kan ik er mensen mee samenbrengen en ze een fijn moment geven. Vaak krijg ik complimenten over hoe mooi de teksten zijn of over hoe er heel veel emoties vrijkwamen bij het lezen ervan. Ik noem mezelf geen dichter, maar ik breng mensen en mezelf wel dichter bij zichzelf. Op die prestatie ben ik het meest trots. Die gedichten vind je op de instagram account @poetrius_ “.
 Poetrius_ schrijf je (net als zijn Darius_ , zijn artiestennaam als muzikant) met “underscore”. “Dat leesteken staat symbool voor een verhaal dat nooit af is  en voor alle nieuwe zaken die ik nog wil doen. Maar ook voor de leegte in het leven, en de zoektocht naar jezelf, die ik probeer in te vullen met muziek en poëzie” verduidelijkt Darius.

Stemmen voor Darius?

Wilt u voor Darius stemmen? Elke inwoner, binnen én buiten Lochristi, kan zijn of haar stem maximaal één keer uitbrengen. Houd daarvoor je rijksregisternummer bij de hand en klik op volgende link om je stem uit te brengen (hier klikken)

Scroll naar boven