Wordt de GBS ook ecoschool?

Jean Marie
0 reactie(s)
gemeentelijke basisschool lochristi mos eco

© JMDB

De gemeentelijke basisschool zet zich al enkele jaren in voor MOS of Milieuzorg Op School in samenwerking met de provincie en de milieudienst. Ze wil nu ook ecoschool worden en op 27 maart heeft hun natuurdag heel wat te bieden.

Hun jaarthema is ‘ De natuur onze beste buur – onze voeding willen we puur’ en op woensdag organiseren ze een muzisch-creatieve voormiddag in alle afdelingen. Gisteren was het wereldwaterdag. Alle leerlingen wordt gevraagd om woensdag in het blauw en zonder boekentas naar school te komen. Het tussendoortje is fruit. Zie https://www.gbslochristi.be/

In Lochristi wordt gedanst en gezongen rond het thema water in het eerste leerjaar, maar er wordt ook toneel opgevoerd. Wat dacht je van een speurtocht op de terreinen van Joepla? Het 5de en 6de leerjaar gaan op uitstap en dit ofwel naar het waterproductiecentrum van Kluizen of naar het Heidebos. In de kleuterafdeling zijn er ook voor de peuters al activiteiten met water, proberen ze eendjes te redden en afval te sorteren.

gemeenteschool lochristi

In Beervelde ook veel actie, al zijn ze hier meer gegroepeerd omdat er minder leerlingen zijn. Zo staan in het 1ste tot 3de leerjaar 'De kapitein en ik' centraal, water en verf of hap en tap en nog veel meer. Van het 4de leerjaar gaan ze op waterwandeling in de omgeving en worden allerlei opdrachtjes vervuld.

compostbak fruit school composteren

De kringloopkrachten zijn al een tijdje helpende hand op school om het fruit tot compost te verwerken. Het initiatief ging enkele jaren geleden uit van ‘meester Wilfried’. In het tweede leerjaar is met meester Luc een kleine tuin (in bakken) momenteel een mooie bloementuin. Het insectenhotel en stilaan wat meer groen rond de school moeten de eentonigheid van de grote betonvlakte -speelplaats genoemd-  wat opfleuren.

vierkante meter tuin gbs Lochristi

Met het ecolied, de fruitdagen, de gezonde drankjes, drinkbekers en brooddozen probeert men een draagvlak te creëren met wisselwerking tussen leerkrachten, ouders en kinderen. Met Waka Waka en Fair Trade voegt men daar nog een internationaal accent aan toe.

De ambitie is groot en naast MOS – zie www.mosvlaanderen.be - wil de GBS nu ook ecoschool worden.https://www.gbslochristi.be/index.php/informatie-menu/eco-school - https://www.lne.be/word-jij-ook-een-eco-school

Op 20 mei 2019 is dag van de waarheid met de jurering door een onafhankelijke commissie. Van MOS naar Eco-school is een duurzame stap en de uitdaging aangaan van het internationaal programma van de FEE, waarbij het schoolgebouw, de lessen en de omgeving voor uitdagingen zorgen. Zeven succesfactoren zijn het doel.

Op 24 april wordt een gezond ontbijt georganiseerd  met biologische, lokale, seizoensgebonden producten. Vlees verminderen, vegetarisch, weinig verpakking, voedseloverschotten en nog veel meer zullen dan in de lessen aan bod komen.

Op deze manier werkt het gemeentelijk onderwijs mee aan milieuzorg en de bekommernissen van velen op dat vlak.

kleuterafdeling school lochristi