Wordt GBS Lochristi/Beervelde een 3-hartenschool?

Bennie
0 reactie(s)
3-hartenschool

© Bennie Vanderpiete

“De uitdaging dateert eigenlijk al van vorig schooljaar”, licht de directeur van de Gemeentelijke Basisschool Lochristi-Beervelde, Chris Van Calenberge ons toe, “maar nu nemen we de handschoen op!”

Vorig schooljaar werd de GBS uitgedaagd door de plaatselijke afdeling van het Rode Kruis om een “3-hartenschool” te worden. Hiervoor dienen, in navolging van het televisieprogramma Fata Morgana, drie opdrachten vervuld. Eerst moet men de school rood laten kleuren, daarna het campagnelied zingen en, last but not least, een heleboel nieuwe bloedgevers aanbrengen.
“Nieuwe bloedgevers zijn mensen van minimum 18 jaar oud, die de voorbije drie jaar geen bloed gaven. Hoeveel donoren wordt bepaald op basis van het aantal leerlingen. Zo moeten we met de vestiging Beervelde 50 nieuwe bloedgevers vinden, en voor de vestiging Lochristi zijn er maar liefst 150 nodig.“

3-hartenschool GBS Lochristi Beervelde
Een hele uitdaging en daarom werd binnen de school een werkgroep opgericht. Ze worden nu al “Het bloedgroepje” genoemd. Prompt werd de FB-pagina “Red Donor Challenge” opgestart. Hier nomineren leden van de werkgroep een aantal mensen. Indien deze bereid gevonden worden om bloed te geven, mogen ze een fotografische opdracht geven aan diegene die hen nomineerde. Uiteraard moet deze laatste daarvoorin het rood gekleed zijn.

Op enkele dagen tijd werden zo al een tiental donoren gevonden, met enkele ludieke foto-opdrachten tot gevolg. Wij waren er bij toen adjunct-directeur Christi van Aerschot zich diende te laten fotograferen met enkele mannelijke collega’s. Een opdracht die ze gekregen had van Liese-Lotte Tolpe, die zich engageerde om bloed te geven.

Ook voor de leerlingen is er een aangepast programma. Op maandag 23 februari wordt de actie op gang geschoten met een gezamenlijk moment op de speelplaats, waarbij het campagnelied gezongen wordt. Dan krijgen ze ook het grote hart te zien dat de werkgroep momenteel maakt. Het is de bedoeling dat alle kinderen daarna op zoek gaan en één of meerdere, nieuwe bloedgevers aanbrengen. Voor iedere nieuwe donor, mag een rood hartje gekleefd worden op het grote hart.

Die maandag betekent ook de start van een projectweek met een specifiek lessenpakket, aangepast per graad. Daarin zullen de leerlingen uitleg krijgen over de werking van het Rode Kruis en haar geschiedenis. Ook het belang van het bloed voor het menselijk lichaam wordt toegelicht, de bloedgroepen, de samenstelling van het bloed en nog veel meer.

Op woensdag is er dan een boekentasloze dag met muzisch-creatieve activiteiten.

“Maar naast het overbrengen van kennis, is er ook het aspect van de sensibilisering” aldus Chris Van Caelenberge. “Kinderen moeten weten hoe belangrijk het is om ook iets voor anderen te doen. Volgens het Rode Kruis komt ongeveer 3 procent van de Vlamingen regelmatig bloed geven, waar tegenover staat dat maar liefst 70 procent van de bevolking ooit bloed nodig zal hebben.”

“Woensdag 18 maart, om 10.30 uur, is er dan de apotheose in de vestiging Beervelde. Twee dagen later, op vrijdag 20 maart om 15.00 uur zal de slothappening plaatsvinden in de GBS Lochristi.
We vragen dat de leerlingen die dag dan ook in rode kledij naar school komen en er zijn dan ook honderden rode ballonnen voorzien. In principe zou de Vlaamse zanger Wim Soutaer, bekend geworden met “Idool 2003” en nu lid van “The Soulbrothers”, beide dagen aanwezig zijn.“

De mensen die bereid werden gevonden om bloed te doneren zullen later gecontacteerd worden door het Rode Kruis om een afspraak te maken. Dit kan misschien al op 6 of 13 mei, tevens de eerstkomende bloedinzameldagen in de GBS Lochristi. Een andere datum of locatie is uiteraard ook mogelijk.

Hebt u geen kinderen of kleinkinderen in de gemeentelijke basisschool, maar wil toch deelnemen aan deze actie? Dan kunt U zich kenbaar maken via de Facebook-pagina “Red Donor Challenge” of door de school te contacteren ( secretariaat@gbslochristi.be of 09 331 53 61 )

En in afwachting van de drie harten, alvast een dikke pluim vanwege Lochristinaar aan de scholen en de donoren, voor hun sociaal engagement!
https://www.facebook.com/#!/groups/305547959644590/?fref=ts en word lid van de Pagina