Wordt Timon Verbeeck cultuurlaureaat 2023?

Op 16 september worden de cultuurlaureaten bekendgemaakt. U kan sinds midden augustus stemmen voor de publieksprijs. We stellen alle 11 genomineerden voor en vandaag is het de beurt aan TikTokker Timon Verbeeck.

Verkiezing cultuurlaureaat

Midden september, bij de start van het nieuwe culturele seizoen, worden de nieuwe cultuurlaureaten bekendgemaakt. Dit jaar worden er 4 prijzen uitgereikt: de carrièreprijs, de juryprijs, de publieksprijs en – voor het eerst – de jong talentprijs. Die nieuwe talentprijs verklaart ook de erg jonge, ietwat eigenzinnige selectie van genomineerden. De gemiddelde leeftijd van de 11 kandidaten is… net 30 jaar! 

De carrièreprijs, jong talentprijs en de juryprijs worden gekozen door de werkgroep en het dagelijks bestuur van de cultuurraad, aangevuld met een jurylid. De publieksprijs wordt – uiteraard gekozen door het publiek. Stemmen kan sinds midden augustus (hier klikken). We stellen u alle genomineerden voor. De laatste kandidaat, TikTokker Timon Verbeeck, is ongetwijfeld ook de bekendste. Hij was in 2020 al eens genomineerd voor cultuurlaureaat.

Timon Verbeeck

Timon is geboren en getogen in Lochristi, ging naar de Vrije Basisschool Sint-Jozef en studeerde aan het Sint-Pietersinstituut waar hij de richting Grieks-Latijn volgde. Van jongs af aan maakt hij YouTube video’s en kortfilms en verwierf zo bekendheid. In 2017 – onze youngster was toen net 14 jaar oud – won hij de jaarlijkse ”Weetewa-vlogwedstrijd” van MNM en Google. Dat jaar was “online haat” het centrale thema. Timon overtuigde de jury met zijn kortfilm “Dislike”, waarin het hoofdpersonage Tybault te maken krijgt met haatcommentaren. Hij was meteen de jongste winnaar. En dan was er nog “De vork in de steel”, het absurde verhaal van Bert, een poetsman met een verborgen kantje. Die kortfilm produceerde Timon n.a.v. het 1ste Kortfilmfestival van Lochristi in 2019.

Cultuurlaureaat 2023 - Timon Verbeeck © Bennie Vanderpiete

TikTokker

Nu maakt Timon humoristische en absurde sketches voor kinderen en jongeren waarmee hij actief is op Tiktok, Instagram en YouTube. In totaal heeft hij meer dan 1 miljoen volgers en gemiddeld 30 miljoen kijkers per maand. Vorig jaar won hij ook de Gouden K voor TikTok-ster van het jaar. Zijn video’s gaan over thema’s die spelen in de leefwereld van iedereen die jong is en zijn populair in zowel Vlaanderen als Nederland. Timon is nu beroepsmatig Tiktokker, heeft zijn kantoor in Gent maar woont nog steeds in Lochristi.

“In mijn kantoor kan ik nu elke dag werken aan mijn video’s en projecten. Dat ik hier mijn beroep kon van maken is een kinderdroom die in vervulling ging.“

The Trash Drop en MA STOBBE

Recent was Timon nog het gezicht van The Trash Drop, een sensibiliseringscamagne over zwerfvuil. Met het filmpje maakte men afval weggooien in de vuilnisbak gewoonweg hip & cool. De campagne gericht naar de lokale jongeren en schoolgaande jeugd tussen 13 en 18 jaar, mistte zijn doel niet en bereikte meer dan 2 miljoen kinderen en jong adolescenten.

Maar het meest trots ben ik op het winnen van de Gouden K van Ketnet voor Tiktok-ster van het jaar en op het bedenken van het kinderwoord ‘MA STOBBE’. Dit was een uitspraak in mijn sketches die zo populair werd onder de jeugd, dat hij werd uitgekozen tot Kinderwoord van 2021.” aldus Timon.

Cultuurlaureaat 2023 - Timon Verbeeck © Bennie Vanderpiete

Toekomst?

“Momenteel ben ik bezig met het verbeteren en professionaliseren van mijn content. Ik wil nog meer experimenteren met online media, omdat dit echt de toekomst is en ook de televisiezenders hierop groot inzetten (VRT Max, @nws.nws.nws op Instagram). Een fictiereeks voor jongeren maken op Tiktok staat ook op mijn lijstje. En binnenkort komt er online een nieuw programma waar ik ook aan heb meegewerkt.”

Stemmen voor Timon?

Wilt u voor Timon stemmen? Elke inwoner, binnen én buiten Lochristi, kan zijn of haar stem maximaal één keer uitbrengen. Houd daarvoor je rijksregisternummer bij de hand en klik op volgende link om je stem uit te brengen (hier klikken)

(Foto's © Bennie Vanderpiete & IDM)

Scroll naar boven