Zaffelaarse Belevenissen schrijven geschiedenis

Bennie
0 reactie(s)
The Garnets in Zaffelare

© Bennie Vanderpiete

Waren de Zaffelaarse Belevenissen van 2016 reeds memorabel, deze editie schreef geschiedenis.Het feestcomité overtreft zich elk jaar weer. Het resultaat is een steeds groeiend aantal bezoekers.

De Comedy Night lokte zo’n 250 toeschouwers. En bij het mosselsouper op zaterdagavond was de tent gevuld met zo’n 350 hongerigen. Zoveel als nooit tevoren. En de echte hoogtepunten – de optredens – moesten dan nog komen. De fans zakten massaal af naar Zaffelare.

Aperitiefconcert en de Jeuk Band

Het aperitiefconcert van de Xaedo Live band – zondagvoormiddag in de tuinen van De Keyser en De Kok – kon zo’n 200 toehoorders bekoren. Dat was ongeveer ook de opkomst ’s namiddags voor de kinderanimatie met de Jeuk Band. Jan Pladijs en zijn makkers lieten alle kinderen dansen en meezingen op de tonen van bekende kinderhits en eigen materiaal. De vogeltjesdans, Dimitri Vegas en Like Mike, Mega Mindy, Samson... het hoorde er allemaal bij. Net zoals de standbeelddans op het podium en een reuzegrote polonaise door de tent.

Laura Tesoro

Het grote publiek kwam zondag pas tegen 17 uur. Bijna 1.000 enthousiastelingen vulden de tent voor het optreden van Laura Tesoro en haar band. Zeer energiek en een erg funky optreden, afgewisseld met enkele ingetogen momenten zoals tijdens “Killing me Softly” van The Fugees. Heel wat bekende hits passeerden de revue, al dan niet verpakt in een mash-up.
Even nam het publiek het over van Laura om “Happy Birthday” in te zetten. Eén dagje na haar verjaardag weliswaar, maar geen kat die daarom maalde.

Eindigen deed ze met haar zomerhit “Higher” en “What’s the pressure”, het nummer waarmee ze ons land vertegenwoordigde op het Eurovisie songfestival 2016. Ook dat laatste nummer voorzag ze nog van een leuke twist door halverwege even over te schakelen op Rapper’s Delight. Geen bisnummers voor Laura Tesoro, daar ze zich naar een volgend optreden moest reppen. Ook geen tijd dus voor handtekeningen of om even op de foto te gaan met de fans. Een beetje jammer, maar een sterke performance van een erg goede artieste.

Niels Destadsbader

Stipt om 19 uur was het dan de beurt aan Niels Destadsbader. En nu was het echt koppen lopen in de tent. De eerste rijen waren gevuld met heel wat jonge – bijna overwegend – vrouwelijke fans.
Velen onder hen hadden een presentje mee voor hun idool want – net als Laura Tesoro – was hij de dag voordien jarig.

 

Maar niemand die zoveel geluk had als de 7-jarige Laure uit Dikkelvenne.
Mama Marlies Van Brandt (33) had onlangs voor het eerst een concert van Niels Destadsbader meegemaakt. Het beviel haar zo goed dat ze besloot naar Zaffelare te komen. Dochtertje Laure – fan van Laura Tesoro – mocht mee. En net Laure ving de knuffel die Niels in het publiek wierp om te bepalen wie er één nummer lang op het podium mocht komen.

Na veertien nummers was het tijd voor zijn grote hit “Skwon Meiske”, massaal meegezongen door de fans en opgevrolijkt met het confettikanon. Eindigen deed Niels met “Het licht gaat uit”, het moment om massaal de smartphones boven te halen.
Het publiek liet de sympathiekste artiest van Vlaanderen niet vertrekken zonder bisnummers.

 “Nu je met een ander danst” en “Ik wil je” van De Kreuners volgden nog. Vele tientallen fans bleven nadien nog anderhalf uur wachten op hun idool voor een gemeenschappelijke foto.
En zo werd Niels ook nog de selfiekoning van Zaffelare.

Hoog bezoek voor allerlaatste optreden The Garnets

Maandagavond volgde dan het allerlaatste optreden van The Garnets. Hoog bezoek voor dit afscheidsconcert met voorop jonkvrouw Delphine Boel, die de tijd nam voor een babbel en een selfie met burgemeester Yves Deswaene. Maar ook Michel – The Sky is the Limit – Vandenbrande, Big Brother-winnaar Spillie en Hans Kusters (oprichter van de productiefirma en muziekuitgeverij N.V. Hans Kusters Music) werden gespot in de viptent.

Tamara en Tom mochten het publiek een half uurtje opwarmen. Maar de - naar schatting - 800 fans waren gekomen voor The Garnets.

En het duurde niet lang voor de sfeer er goed inzat. Al bij het derde nummer “Make me smile” begonnen de heupen te wiegen en hadden The Garnets het publiek mee. Een hele resem hits volgden; eigen songs afgewisseld met steengoede covers. Van Uriah Heep tot The Hollies, van Marianne Faithfull tot Robert Palmer.

Negentien nummers pure nostalgie. Met Franck De Bock, Willy Van Bouchaute en Guy Vereecken stonden drie echte “Garnets” uit de zeventiger jaren op het podium. Zij wisten zich omringd door een resem steengoede muzikanten. Patrick Bonne speelde bas, Ben Devlieghere nam de drums voor zijn rekening en Marc Malyster verbaasde aan de toetsen. Willy’s zoon – Jurgen – speelde ook deze keer een aantal nummers mee. En Willy’s kleindochter – Wienke - verving Ben een paar keer aan het drumstel. Fabio, de zoon van Frank De Bock, ontpopte zich eens te meer tot een steengoed zanger en geboren entertainer. De Garnets rockten en het publiek genoot met volle teugen.
Na het slotnummer “Can’t get enough of your Love” (Bad Company) scandeerde de hele tent “We want more”. Twee bisnummers bleken niet voldoende. Het openingsnummer “Return to Fantasy” werd dus nogmaals gespeeld en werd zo het allerlaatste wapenfeit van The Garnets. Een historische avond!

Thierry Van Hecke: “Moe maar voldaan”

We trokken, na het laatste nummer, even aan de mouw van Thierry Van Hecke voor een eerste reactie. “Ik ben erg moe, maar voldaan. Het was een prachtige vierdaagse waarvoor ik vooral een heel team van fantastische helpers moet bedanken. Verheugend ook hoeveel mensen zich spontaan aanboden om een handje toe te steken. “

En toen lichtte Thierry al een tipje van de sluier voor volgend jaar. “Ik had ooit de droom om Raymond van het Groenewoud naar Zaffelare te halen. En ik weet dat je niet al je dromen kan realiseren, maar je kunt het tenminste proberen. Voor volgend jaar droom ik van een grote artiest, genre Bart Peeters. “

Langs deze weg een welgemeende proficiat aan het hele team van de Zaffelaarse Belevenissen. Wij kijken alvast uit naar 2018!

In onze grote fotoreeks ziet u achtereenvolgens het optreden van The Garnets, Niels Destadsbader en Laura Tesoro. De foto’s zijn ook te bekijken op de facebookpagina van Lochristinaar.com.