Zaterdag MALAWI café bij Rawijs

Zaterdag 11 november is er voor het eerst MALAWI café bij Rawijs. Iets drinken, hapjes uit Malawi proeven, fotoreportages bekijken en…een kalender kopen voor het goede doel!

Malawi

Bart en Tine De Pue -Van Lommel, en hun twee kinderen Eva en Simon, trokken in september 2005 vanuit Destelbergen voor een jaar naar Malawi. Dat is een zeer arm land in Zuid- Oost Afrika, gelegen tussen Tanzania, Mozambique en Zambia. Malawi telt 20 miljoen inwoners, heeft geen bodemrijkdommen en 80% van de bevolking leeft er vooral van de landbouw.  De kindersterfte is zeer hoog en zowat 40% van de inkomens ligt onder de armoedegrens.

Malawi Kafukule  © Noena Persijn

VWIRANI-project in Kafukule

In Kafukule ontmoetten Bart en Tine Mr. Wyson Ziba. Die wou met het VWIRANI-project de Lozwati-school bouwen en opstarten in zijn geboortedorp. Zo wou hij kleuters, kinderen en wezen aanmoedigen om onderwijs te volgen opdat ze een betere toekomst zouden hebben. VWIRANI betekent “help” in de plaatselijke taal, het Tumbuka.

Malawi Kafukule  © Noena Persijn

Werkgroep Pasparou

Eens terug in België wilden Bart en Tine het waardevolle project blijven steunen. Daarom zag de werkgroep PASPAROU in oktober 2006 het levenslicht, een samenwerking tussen de families De Pue en De Witte en een aantal geëngageerde vrienden. In 2013 sterft Mr. Wyson Ziba bij een verkeersongeluk, maar zijn vrouw en hun zoon zetten het project voort.

Kalender

Pasparou brengt elk jaar een kalender uit. Die kost 10 euro (exclusief eventuele verzendingskosten) en dat geld gaat – doordat sponsors de drukkosten betalen –  integraal naar het VWIRANI-project. Sinds enkele jaren gaat Pasparou bovendien op bezoek in kleuter-, basis- en middelbare scholen in Vlaanderen om te vertellen over het leven van de Malawiërs.

Malawi Kafukule  © Noena Persijn

Veel gerealiseerd

Door hun zoon Joris, die met Minne De Witte trouwde, geraakten ook Alex en Linda Floré een tiental jaren geleden betrokken bij het project. Ze verkochten de voorbije jaren o.m. kalenders op de kerstmarkt van Lochristi en in hun thuisbasis Rawijs. Met de opbrengst kon er al heel wat gerealiseerd worden.

In 2005 was er in Kafukule een schooltje met 2 klassen. Vandaag is er een kleuterklas met 2 klassen, zijn er in de omgeving 5 lagere scholen met elk 200 à 300 leerlingen en een humaniora met een internaat met zo’n 300 studenten. Het is Mevr. Ndindasi – de tweede echtgenote van Mr. Ziba – die directrice is van de scholengroep. Zij leefde jarenlang in de VS maar keerde terug naar Malawi. En net daar ligt de sterkte van VWIRANI, het is een project van de mensen Kafukule!

Malawi Kafukule  © Noena Persijn

Terug naar Malawi, met Alex en Linda

Corona zorgde ervoor dat de werkgroep een hele tijd niet naar Malawi kon, maar dit jaar lukte het opnieuw. Niet enkel Minne en Joris en hun 2 kinderen Vien en Miel, maar ook Linda en Alex gingen deze keer mee. Voor Alex en Linda was het de eerste keer dat ze het Europese vasteland verlieten. Ze verbleven een week in Kafukule en bezochten ook de 5 andere scholen in de omgeving. Ze waren vooral verwonderd over de omvang van de scholen en hoeveel er kan gerealiseerd worden door de verkoop van kalenders.

Malawi café

Nu zaterdag, 11 november, is er voor het eerst het Malawi-café in de binnentuinen van Rawijs. Er zullen (doorlopend) op 3 schermen verschillende fotoreportages vertoond worden. De leden van de werkgroep Pasparou zijn aanwezig om te vertellen over hun ervaringen en het VWIRANI-project. Ook de nieuwe kalender is er te koop voor de democratische prijs van 10 euro, met een coverfoto genomen door Alex Floré die ook voor het beeld van de maand juni zorgde. Er werden 600 kalenders gedrukt. Maar er is ook gelegenheid om iets te drinken en er zullen typisch Malawiaanse hapjes zijn.

Deuren openen om 16 uur en u kan tot – vermoedelijk – 22 uur langsgaan. Vooraf per mail bevestigen dat u komt is geen must, maar vergemakkelijkt het werk van de organisatie (mailen naar alex@flo.re)

Malawi café bij Rawijs, koning Albertlaan 101, Lochristi.
Zaterdag 11 november, van 16 tot 22 uur.
Contact: mailen naar alex@flo.re

Malawi Kafukule  © Noena Persijn

Scroll naar boven