Zeeweer

Jean Marie
0 reactie(s)
Nieuwpoort bad Beaufort 2018 stormvloedkering

© JMDB

Enkele dagen zeelucht snuiven, uitwaaien en genieten van wind, zon en Beaufort. Grote werken ook met de stormvloedkering in Nieuwpoort.

De Kunsttriënnale Beaufort is een uniek cultuur toeristisch project vlakbij de biotoop van een kustlandschap. Nog tot 30 september loopt de zesde editie met 19 kunstwerken in 9 kustgemeenten. www.beaufort2018.be

Nina Beier Men

In zee vind je Men, het beeldhouwwerk van Nina Beier. Ze zoomt in op de beeldhouwtraditie van ruiterstandbeelden die je ook in Nieuwpoort stad vindt met het Albert I monument. Ze verzamelde deze beelden en plaatste ze in een formatie aan de rand van de zee met eb en vloed. Hierdoor worden ze meer of heel veel minder zichtbaar.

stormvloedkering Nieuwpoort

Verder op aan de havengeul wordt een stormvloedkering gebouwd omdat de kusthavens het meest bedreigd zijn door voerstromingen. Nieuwpoort en zijn hinterland zijn niet voorbereid op hoge waterstanden die met zware stormen gepaard gaan. Het sluizencomplex van de IJzer heeft al meer dan een eeuw dienst.

Het Masterplan Kustveiligheid werd in 2011 goedgekeurd door de Vlaamse regering en binnenkort beginnen ze er aan. De stormvloedkering zal bescherming bieden tegen een 1000-jarige storm en een zeespiegelstijging van 80 cm in 2100. www.afdelingkust.be

Oostduinkerke surfclub

Het zijn enorm grote werken die nog moeten starten, meer dan 3 jaar zullen duren en zo’n 50 miljoen euro zullen kosten. Toeristisch interessant natuurlijk ook want velen zullen wel eens een kijkje komen nemen of er langskomen tijden een schoolreisje.

Wie naar zee komt, kan ook gastronomisch genieten wat we ook deden - www.kaai15.be en www.ristorantedaclaudio.be

De garnaalvissers trekken nog altijd de zee in al is de vangst mager maar de kinderen van de zeeklassen genieten er alvast van.

garnaalvissers te paard Oostduinkerke Groendyk