Zijn de leerkrachten er klaar voor?

Evarist Ganzelever
0 reactie(s)
Zijn de leerkrachten er klaar voor?

Tekst Evarist Ganzelever - Foto JMDB/tekening MP Mullie ©

Vandaag ligt de zomervakantie achter ons, gaan de schoolpoorten terug open. Maar hoe is het om als leerkracht te starten in tijden waarin lesgeven synoniem is voor burn-outs, personeelstekorten en het halen van nieuwe eindtermen?

Als buitenstaander denk ik: twee maanden vakantie, wat een gelukzakken zijn die onderwijsmensen wel! Wat dan weer haaks staat op de cijfers en getuigenissen over de leegloop in het onderwijs die ik constant in de media zie passeren. Het is goed eens stil te staan bij het gegeven dat leerkrachten veel werk 'meenemen' in hun hoofd, zelfs op vakantie. Hun hersenen zijn, nog voor de schoolbel rinkelt, al intensief bezig met de voorbereidingen. Los van het overbrengen van kennis en bekwaamheid – hun corebusiness – valt er bovendien een heel pak administratieve rompslomp te behappen. En dan hebben we het nog niet over de brede opvoedende rol die hun deel is. Op één en dezelfde schouder rusten verschillende verantwoordelijkheden die alleen al taken op zich zijn. Hoe ga je om met gedragsproblemen in de klas of veeleisende ouders die meekijken over de schouder van hun oogappel?

Betrokkenheid en bevlogenheid maken dat leerkracht zijn niet iets is dat je kan leren, je bent het of je bent het niet. Pure passie, want passie genereert passie, waarbij kennis en creativiteit hand in hand gaan. Respect, en dat nemen we mee naar dit nieuwe schooljaar.

start schooljaar 2022 2023