Zondag kortfilmfestival bij Lodejardin

De zomer(vakantie) afsluiten met een filmpje? Dat kan zondag in Lodejardin in de Dekenijstraat. Het eerste kortfilmfestival van Lochristi.

Een kortfilmfestival?

Ook deze zomer geeft Lodejardin de mogelijkheid aan een aantal organisaties en verenigingen om de gezelligste zomerbar van Lochristi gedurende een dag uit te baten. De (nieuwe) cultuurraad zag hierin een opportuniteit.
Een van hun bestuursleden had recent een kortfilmavond bijgewoond in Lokeren en dat bleek een meevaller. En zo groeide het idee voor een kortfilmfestival in Lodejardin, maar enkel met bijdragen die een link hebben met onze gemeente.

20 filmpjes en popcorn!

Er werd massaal gereageerd op een oproep via de lokale mediakanalen. Zo kan de cultuurraad volgende zondag maar liefst 20 inzendingen tonen. Alle voorstellen werden weerhouden en het aanbod werd – heel bewust – zeer gevarieerd gehouden. Zowel scenario gebonden filmpjes als documentaires komen aan bod. De ene keer nostalgisch, een andere keer erg actueel.

De 20 kortfilms zullen vertoond worden op 2 grote schermen die in de schaduw opgesteld worden omwille van de beeldkwaliteit. Het juiste (gedetailleerde) tijdschema vindt u op de facebookpagina Kortfilm.Lochristi. Maar weet dat een eerste sessie start om 10 uur, de tweede sessie vangt aan om 16 uur. Om alle films te zien moet u zo'n 3,5 uren rekenen. In de loop van de namiddag worden bovendien een aantal kinderfilms vertoond. De inkom is gratis.

Wie tussendoor honger krijgt vindt zeker zijn gading bij de lekkere dessertjes die Point Rouge zal verkopen. Of – net als in de grote cinéma – kan een portie popcorn soelaas bieden. Luc Segers zal instaan voor de presentatie. In het geval van slecht weer zal er uitgeweken worden naar “De Kring”. Maar de voorspellingen zien er goed uit. 

Fictie: van oudheid tot sciencefiction

Axel Verbraeken was vroeger huisarts en geneesheer-inspecteur en had één grote passie: films maken. Met zijn beklijvende kortfilms won hij al verschillende prijzen.  Van deze pionier op filmgebied zullen 2 films getoond worden: “Emma” en “OVO”.

“Emma” gaat over een licht dementerende man die op zoek gaat naar zijn – net overleden – vrouw Emma. De acteur in deze film speelt een dubbelrol, technisch toch wel erg bijzonder. In “OVO” laat filmfanaat Axel Verbraeken een Onbekend Vliegend Object landen in Beervelde.

De dinosaurussen herleven in het Park van Beervelde dankzij “66 miljoen jaar voor Christus” van Rik Umans. “About The Boy Who Ate An Oakwood Chair” is dan weer een erg professionele film van regisseur Pieter Goethals, neef van Rudy Tollenaere. Een jongen wil absoluut de aandacht van een meisje trekken en eet daarvoor uiteindelijk zelfs een houten stoel op. Een film die gaat over het realiseren van dromen.
 
“Al was het maar voor even” won op het Breedbeeld festival in Antwerpen de prijs voor beste cinematografie. De film vertelt het verhaal van een toevallige ontmoeting tussen twee jonge vrouwen op een totaal verlaten plek. U herkent ongetwijfeld de Lootse actrice Charlotte De Bruyne (“Little Black Spiders”, “Niet schieten” over de Bende van Nijvel, de tv-serie “Vriendinnen”). Ook Anemone Valcke (“Aanrijding in Moskou”, “Offline”, diverse rollen in tv-series als “Code 37”, “Loslopend wild “, “Witse”) is te zien in deze productie. 

Verder nog “Hemelryck” van Daniel De vetter en “Ureca” van Kenneth Taylor met acteur Tom Audenaert (o.m.  “Hasta La Vista”, “Quiz me Quick”, “De luizenmoeder”), die woonachtig is in Lochristi.

Non-fictie

In de categorie non-fictie zullen o.m. de eerste beelden vertoond worden van 2 timelapsfilms over de de vooruitgang van de nieuwbouwprojecten Uyttenhove en Lodejo. Iemand van het gemeentebestuur zal toelichting geven.
Verder nog 2 filmpjes van de hand van Gert-Jan De Baets. Deze fotograaf werkte in 2018 nog mee aan het project Rossekoppen, de fototentoonstelling met roodharigen in het kader van het Reinaertjaar. Gert-Jan, afkomstig van Lochristi, is eveneens een fervent concertfotograaf en maakt ook videoclips voor muziekgroepen.
SK Lochristi nam in 2018 deel aan de wedstrijd “Coolste sportclub van Vlaanderen”. Luc Segers en cameraman Maarten Schelfhaut maakten met de spelers van de voetbalploeg U8 een filmpje dat ingezonden werd en ook zondag zal vertoond worden.

Nostalgie

Het kortfilmfestival is ook een ideale gelegenheid om eens lokaal terug te blikken met bewegende beelden. Van Rik Umans zullen een aantal documentaires getoond worden. U mag zich verwachten aan uniek beeldmateriaal over de azaleakwekers voor wie het alle hens aan dek was tijdens de strenge vorstperiode in 1980. Maar ook een bijdrage over de stoet met de reuzen in 2015 in Hyfte en een reportage over de begoniateelt. Verder ook een terugblik op Ambrosiana in 2016.

Filmclub Spotlicht

Filmclub Spotlicht Lochristi ondersteunt met hun technische kennis het kortfilmfestival. Zij zullen daarnaast ook een eigen stand hebben en werk van hun leden tonen.


 

“About The Boy Who Ate An Oakwood Chair” is niet enkel filmisch erg sterk, maar heeft ook schitterende muziek. U vindt hier, als voorproefje van wat u zondag mag verwachten, alvast de trailer van de film.

 

 

 

Scroll naar boven