Zuz in the Latem Gallery

Machteld Moijson
0 reactie(s)
Zuz in the Latem Gallery

© JMDB

Visueel kunstenaar Zuz, Katrijn Schatteman, stelt van 3 februari tot en met 18 maart 2018 tentoon in The Latem Gallery, samen met fotografen Marcin en Katarzyna Owczarek. Een gemeenschappelijk element in hun werk is het gebruik van dieren als dragers van een verhaal.

Zuz en Anne-Marie van Pachterbeke, de galerijhouder, zijn beiden Lochristinaren.

the latem gallery

Zuz kreeg haar opleiding Master Plastische Kunsten aan het Sint-Lucas Instituut Gent. Daar koos ze al voor driedimensionaal werk en de optie glaskunst. Deze opleiding werd verdergezet in Engeland, Nederland en de Verenigde Staten. Werkervaring deed ze op in Noorwegen, Nederland en dichter bij huis, in Mechelen en Gent.

zuz katrijn schatteman

Ze was ‘artist in residence’ in New Jersey - USA en behaalde een paar mooie prijzen voor haar werk. Ze stelde al tentoon in binnen- en buitenland. Het is haar tweede tentoonstelling in The Latem Gallery. Ze werkt bij Gent Glas waar ze, naast het creëren van eigen werk, soms opdrachten uitvoert voor Koen Vanmechelen.

Marcin en Katarzyna Owczarek zijn afkomstig uit Polen, maar leven en werken in België. In het werk van de drie kunstenaars figureren dieren, het dier als dier en het dier als mens.

De fotografen creëren een surrealistische, dromerige wereld bevolkt met dieren en hybride figuren, half mens, half dier. Hun techniek omvat digitale collage en fotografie. Zij hebben het over de invloed van nieuwe technologieën op het menselijk leven, vooral in een stedelijke omgeving. Zij brengen dit in een dystopische stijl met dikwijls een overvloed aan beelden en verwijzingen.

Het werk van Zuz oogt rauwer en daardoor directer. Dat komt door het materiaalgebruik, metaal, glas, veren, hout, maar ook door het thema van vergankelijkheid en verval waarmee de kunstenaar ons een spiegel wil voorhouden. Ze toont hoe de mens de natuur uitbuit en volledig consumeert. Het is duidelijk dat zij, gestuurd door de actualiteit, ons wil waarschuwen voor de tragische gevolgen die ons en onze kinderen deel zullen zijn indien we niets ondernemen om onze ondergang te stoppen.

zuz sint martens latem

Het oeuvre van Zuz is in volle ontwikkeling. Het ene werk groeit organisch uit het andere. Haar eigenzinnige materiaalkeuze inspireert haar. Wanneer het materiaal beperkingen oplegt, zoekt ze naar oplossingen waardoor haar werk en haar beeldtaal groeien.

Deze bijzondere tentoonstelling kan bezocht worden op zaterdagen en zondagen tussen 11 en 18 uur of op afspraak.

Informatie? info@thelatemgallery.be  - www.thelatemgallery.eu